Nieuws:

Agile en/of Prince2

tags: Kennisbijeenkomsten

Veel organisaties zijn bezig om hun organisatiemodel aan te passen aan de snel veranderende wereld om hen heen. Klassieke modellen als Prince2 worden verruild voor Agile werkmethodieken. Ook bij de leden van de IT-Circle speelt dit in veel gevallen. Op basis daarvan en naar aanleiding van een eerdere sessie, is er met betrekking tot dit thema een zeer informatie kennissessie opgezet. Host was KPN Rotterdam en Waternet (Amsterdam) heeft ook haar kennis en kunde ingebracht met betrekking tot dit thema. 

Sommige trajecten worden tijdens en na deze transitie toch via Prince2 methodieken bestuurd. Een project dat via Prince2 wordt bestuurd heeft in ‘de oude wereld’ een eigen projectteam. De aanvraag voor resources gaat in dat geval via de managers en na het verkrijgen van de juiste expertise worden de inzetafspraken vastgelegd. Maar wat als het werk via een Agile team wordt opgepakt? Hoe houd je als Prince2 projectmanager hier sturing op? Hoe ga je om met deze combinatie?

Waternet heeft een hybride aanpak gekozen, waarbij naast Agile ook projecten in het klassieke model worden gemanaged. Vanuit besturing, finance en organisatorisch aspect heeft Rene Jansen de groep geïnteresseerden geïnformeerd. De rapportages, inzet van medewerkers en monitoring van resultaat kwam hier goed naar voren en bracht de nodige vragen (en antwoorden).

Daarna vertelde Frits van Erkel over de KPN aanpak. KPN heeft binnen haar IT gekozen voor een Agile only aanpak volgens de LeSS methodiek met enkele SAFe elementen. Hoe hebben ze dit opgezet en hoe is deze transitie geweest, waren enkele aspecten die naar voren kwamen. Maar ook de manier waarop je deze werkwijze vasthoudt. Valkuilen en voordelen werden goed belicht.

Wil jij ook deelnemen aan een activiteit op jouw vakgebied of heb je een vraagstuk waarover je graag eens met collega’s van andere leden zou willen sparren? Stuur een mail naar info@itcircle-nederland.nl.

Deelnemen aan RDIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact